Sałatka prawie grecka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Serwuję ją nie tylko do grilla. Doskonale sprawdza się jako samodzielny posiłek np. lekka i sycąca kolacja. Możemy opychać się nią bezkarnie – nic nie pójdzie w boczki.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej,
    12 – 15 sztuk pomidorków cherry,
    1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe średniej wielkości,
    1 szklanka czarnych oliwek,
    1 czerwona cebula,
    270 g sera feta,
    2 łyżeczki oregano,
    5 łyżek oliwy z oliwek,
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka grecka

Sałatka prawie grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2bk7t47 1. Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki, oprószyć solą i odstawić
  • image-2bgtr2c 2. Oliwki i ser odcedzić z zalewy - ser pokroić w kostkę, oliwki pozostawić całe. Cebulę obrać, opłukać pokroić w cienkie prążki, umytego ogórka przekroić wzdłuż i na cienkie półplasterki lub ćwiartki, umyte pomidorki na pół.
  • image-21m5vac 3. Oliwę wymieszać z oregano i odrobiną soli. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce i polać oliwą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować