Serwuję ją nie tylko do grilla. Doskonale sprawdza się jako samodzielny posiłek np. lekka i sycąca kolacja. Możemy opychać się nią bezkarnie – nic nie pójdzie w boczki.
20 min
Składniki:
1 główka sałaty lodowej,
12 – 15 sztuk pomidorków cherry,
1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe średniej wielkości,
1 szklanka czarnych oliwek,
1 czerwona cebula,
270 g sera feta,
2 łyżeczki oregano,
5 łyżek oliwy z oliwek,
sól
Sałatka prawie grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki, oprószyć solą i odstawić
2.Oliwki i ser odcedzić z zalewy - ser pokroić w kostkę, oliwki pozostawić całe. Cebulę obrać, opłukać pokroić w cienkie prążki, umytego ogórka przekroić wzdłuż i na cienkie półplasterki lub ćwiartki, umyte pomidorki na pół.
3.Oliwę wymieszać z oregano i odrobiną soli. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce i polać oliwą
Komentarze