Sałatka owocowa w galaretce

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty patent na efektowny deser. Owoce zawieszone pomiędzy dwoma warstwami galaretki. Pysznie, słodko i kolorowo!

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Brzoskwinia - 1szt
    Granat - nasiona z 1/2 szt
    Truskawki - 1 garść
    Borówki amerykańskie - 2 garście

    Galaretka owocowa (dowolna, u mnie wiśniowa) - 1szt
    Galaretka przezroczysta - 1szt
    Śmietanka 36% - 150ml
    Cukier puder - 1 łyżeczka płaska
    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galaretki

Sałatka owocowa w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę galaretki kolorowej przygotowujemy w 250ml wody. Po schłodzeniu wlewamy po równo do 4 pucharków - polecam korzystanie z lejka! Wkładamy do lodówki, żeby galaretka stężała.
    Przygotowujemy galaretkę przezroczystą w 450ml wody. Kiedy będzie się studziła, kroimy brzoskwinie i truskawki, mieszamy z pozostałymi owocami.
    Do pucharków wkładamy owoce i zalewamy przezroczystą galaretkę. Wkładamy do lodówki.
    Kiedy i ta warstwa stężeje, przygotowujemy pozostałą połowę owocowej galaretki w 250 ml wody. Po ostudzeniu rozlewamy do pucharków. Znów wkładamy do lodówki.
    Przed samym podaniem śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Układamy na galaretkach i posypujemy świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować