Sałatka meksykańska

4.44 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Studiuję i pracuję. Gdy w wakacje mam mniej zajęć, staram się przenieść choć trochę „zapachulata” do słoików, aby i zimą móc się cieszyć pysznymi i pełnymi witamin potrawami.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 4 kg ogórków
    ● 1 szklanka soli
    ● 4 czerwone papryki
    ● 1/2 kg cebuli
    Zalewa:
    ● 1 l wody
    ● 2,5 szklanki cukru
    ● 2,5 szklanki octu 6-proc.
    ● łyżka ziaren ziela angielskiego
    ● łyżka curry
Wystaw ocenę:

4.44 (204 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka meksykańska 1. Ogórki myjemy (nie obieramy),
    kroimy w plastry i mieszamy
    z 1/2 szklanki soli. Odstawiamy
    na 3 godziny, osączamy.
  • 2. Papryki myjemy, usuwamy
    gniazda nasienne, miąższ kroimy
    w paski. Mieszamy z 1/4
    szklanki soli i odstawiamy na 2
    godziny. Osączamy.
  • 3. Cebule obieramy, kroimy
    w półtalarki i mieszamy z 1/4
    szklanki soli. Odstawiamy na
    2 godziny. Osączamy.
  • Sałatka meksykańska 4. Składniki zalewy zagotowujemy
    i lekko studzimy. Dodajemy
    warzywa i mieszamy. Sałatkę
    przekładamy do słoików
    i pasteryzujemy 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować