Sałatka makaronowa ze szpinakiem

4.5 (194 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kiedy robi się cieplej warto zjeść taką lekką, makaronową przekąskę ze szpinakiem, pomidorkami i serem pleśniowym.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g świeżego szpinaku
    200 g makaronu uszka
    180 g sera pleśniowego
    10 pomidorków koktajlowych
    10 pomidorów suszonych
    kawałek białej części pora
    1 łyżka masła
    sos: 150 g jogurtu naturalnego
    1 ząbek czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka makaronowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj opłukany i osuszony szpinak. Odparuj, dodaj gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Makaron ugotuj wg.przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź. Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki, ser pokrój w kostkę. Pomidory suszone ocedź z zalewy i drobno pokrój. Umytego pora pokrój w półplastry. Wszystkie składniki przełóż do miski, przemieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.Sałatkę podawaj polaną sosem jogurtowym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Spożywaj od razu po przygotowaniu.

Porady

sałatka dobrze smakuje podgrzana, gdy serek pleśniowy się rozpuści ( nie dajemy wtedy sosu czosnkowego)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Sałata Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować