Zobaczyłam taką sałatkę z pieczarkami pierwszy raz na PP i zakochałam się w jej wyglądzie. Zmieniłam składniki i warstwy po swojemu. Wyszła śliczna i bardzo smaczna!
1.• Ziemniaki i marchew ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć każde osobno na tarce o grubych oczkach.
• Majonez wymieszać z musztardą i dodać połowę do ziemniaków i drugą do marchewki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
• Jajka ugotować na twardo i pokroić na plastry.
• Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z solą, pieprzem i sosem sojowym. Usmażyć na oleju na złoty kolor.
• Przygotować małą tortownicę, którą wyłożyć folią spożywczą na dnie i bokach.
• Dno tortownicy posypać natką pietruszki.
• Sałatkę układać warstwami:
1. podgrzybki położone kapeluszami do dołu
2. cieciorka posypana pomiędzy trzonkami grzybów
3. ziemniaki
4. filet z kurczaka
5. marchewka
6. jajka
• Ostatnią warstwę posypać solą i pieprzem.
• Folię założyć na jajka i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
• Przed podaniem odwinąć folię, położyć talerz i odwrócić sałatkę.
• Zdjąć obręcz tortownicy, dno i usunąć folię spożywczą.
Porady
Zamiast podgrzybków można użyć pieczarek marynowanych.
Komentarze