Sałatka Gyros

5 (142 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To najbardziej znana warstwowa sałątka, która za każdym razem zostaje przez kolejną gospodynię urozmaicana poprzez inny składnik.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 biała cebula
    2 czerwone cebule
    5 ogórków konserwowych
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka ciecierzycy
    5 liści z kapusty pekińskiej
    przyprawa do gyrosa
    majonez
    ketchup
    rukola

    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około pół godz. Następnie mięso przekładamy na patelnię, smażymy mięso do miękkości. Odstawiamy aby wystygło. Na samo dno przezroczystej salaterki wykładamy mięso, następnie pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Jeśli mają za dużo wody, odciskamy je. Cebulę siekamy i wykładamy na ogórki. Smarujemy ketchupem i majonezem. Wykładamy kukurydzę, smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy ciecierzycę i delikatnie smarujemy majonezem. Na to pokrojoną kapustę pekińską a na sam wierzch wykładamy rukolę.
    W zasadzie kolejność warstw jest dowolna, ważne aby mięso było na dole a kapusta z rukolą na górze. Chłodzimy, najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Filet z kurczaka Ketchup Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować