Sałatka Gyros wg mojej Mamy, odkąd pamiętam robiła ją w ten sposób. Robię ją tylko z tego przepisu.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Pierś z kurczaka podwójna
Duża kapusta pekińska
Puszka kukurydzy
4 cebule
Przyprawa do gyrosa
sól i pieprz
ostra papryka-szczypta (lub dwie jeśli chcemy by sos był ostrzejszy)
2 łyżki majonezu
2 łyżku pikantnego keczupu
Olej do smażenia
1.Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawą i usmażyć na oleju, przełożyć do miski i ostudzić.
2.Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać do mięsa.
3.Kapustę poszatkować, umyć i osuszyć na sitku, przełożyć do miski.
4.Kukurydzę odsączyć i dorzucić do reszty składników.
5.Majonez wymieszać z keczupem, dodać ostrą paprykę, wymieszać wszystko i ewentualnie jeszcze doprawić. Wstawić do lodówki aby sałatka się przegryzła.
Smacznego.
Komentarze