Sałatka grecka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Idealna do dań z grilla.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 długie ogórki
    6 pomidorów
    5 garści sałaty roszponki lub lodowej
    300 g czarnych oliwek
    3 łyżki kaparów
    200 g fety
    1 czubata łyżka suszonego oregano
    1/2 szklanki oliwy
    2 łyżki octu winnego
    kropla octu balsamicznego
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka grecka

Sałatka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ogórki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć z nich nasiona ( ja robię to łyżeczką) i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski.
    2. Pomidory sparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę, a następnie przecedzić przez sito, aby usunąć nadmiar soku.
    Wrzucić do miski z ogórkami.
    3. Roszponkę umyć, osuszyć i pokroic na mniejsze części. Dodać do warzyw w misce ( jeśli użyjemy sałaty lodowej wówczas kroimy ją w cienkie paseczki).
    4. W kubeczku przygotować sos: wlać oliwę z oliwek, ocet winny, ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać oregano, sól i pieprz. Wymieszać ponownie. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać.
    4. Warzywa z sosem przełożyć do miski lub na płaski talerz.
    5. Fetę pokroić w kostkę, oliwki w krążki.
    6. Sałatkę posypać po wierzchu najpierw fetą, potem oliwkami i na końcu kaparami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować