Sałatka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ogórki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć z nich nasiona ( ja robię to łyżeczką) i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski.
2. Pomidory sparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę, a następnie przecedzić przez sito, aby usunąć nadmiar soku.
Wrzucić do miski z ogórkami.
3. Roszponkę umyć, osuszyć i pokroic na mniejsze części. Dodać do warzyw w misce ( jeśli użyjemy sałaty lodowej wówczas kroimy ją w cienkie paseczki).
4. W kubeczku przygotować sos: wlać oliwę z oliwek, ocet winny, ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać oregano, sól i pieprz. Wymieszać ponownie. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać.
4. Warzywa z sosem przełożyć do miski lub na płaski talerz.
5. Fetę pokroić w kostkę, oliwki w krążki.
6. Sałatkę posypać po wierzchu najpierw fetą, potem oliwkami i na końcu kaparami.
Komentarze