Sałatka do słoików - wspomnienie wakacji

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz.

Sałatka smakuje wyśmienicie. Warzywa pochodzą z mojej własnej uprawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg zielonych ogórków
    1 główka czosnku
    1 kg cukinii lub kabaczka
    1 kg patisonów
    3 kolorowe papryki
    3 cebule
    kawałek surowego imbiru
    spora garść kolorowego pieprzu
    2 łyżki soli
    1,5 szklanki octu 10%
    3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka do słoików - wspomnienie wakacji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki ze skórką kroimy w plastry, patisony i cukinię oczyszczamy i kroimy w pół plastry.Papryki kroimy w paski, cebulę w pół plastry, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, obrany imbir trzemy na grubych oczkach tarki, dosypujemy sól i pieprz.Wszystko mieszamy, wrzucamy do miski i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie gotujemy zalewę ( cukier i ocet). Gorącą wlewamy do sałatki, mieszamy. Układamy dość ciasno w słoikach. Resztę zalewy wlewamy na wierzch słoików, pasteryzujemy około 25 minut.

Porady

Słoiki trzymamy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować