Sałatka warzywna do słoików

4.5 (183 ocen)

Pyszna kolorowa sałatka z warzywami. Świetna do spiżarki.

Składniki:

  • - 1,5 kg czerwonej papryki
    - 1 kg pomidorów
    - 1 kg marchewki
    - 1 kg białej kapusty
    - 1 kg cebuli
    - 1 szkl. octu
    - 1 szkl. cukru
    - 2 szkl. oleju
    - 4 łyżeczki soli
    - ziele angielskie
    - liść laurowy
    - pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka warzywna do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i myjemy. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy. Pomidory sparzamy i obieramy. Paprykę myjemy. Usuwamy gniazda nasienne. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście. Cebulę obieramy. Warzywa kroimy w paski.
  • 2. Składniki(oprócz pomidorów i oleju) gotujemy 25 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy olej i pomidory. Gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 3. Sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować