Sałatka do obiadu z młodą kapustą, ogórkiem, rzodkiewką w sosie z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Awokado przekroić wzdłuż i wyjąć pestkę. Połówki pokroić na pół. Zgrabnie zdjąć skórkę zaczynając od węższej strony. Owoc umieścić w misce blendera. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Mamy gotowy sos. Gęstość możemy regulować olejem.
Młodą kapustę poszatkować. Ogórka pokroić w ćwierćplasterki i taka samo zrobić z rzodkiewkami. Cebulki dymki drobno pokroić, a koperek posiekać.
Składniki przełożyć do salaterki i dodać sos z awokado. Wymieszać.
Jeśli jest taka potrzeba, to dodać jeszcze pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Posypać pestkami słonecznika.
Sałatka gotowa.
Komentarze