Sałatka do obiadu z młodą kapustą, ogórkiem, rzodkiewką w sosie z awokado

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Można powiedzieć, że to wiosenna sałatka. Młoda kapusta ma wyjątkowy smak, a do tego rzodkiewka, ogórek. Same pyszności.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty
    zielony ogórek
    pęczek rzodkiewek
    1/2 pęczka dymki z cebulkami
    mały pęczek koperku
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    pestki słonecznika 3-4 łyżki

    awokado
    sok z cytryny
    ok 80 ml oleju lnianego
    łyżeczka musztardy sarepskiej
    ząbek czosnku
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka do obiadu z młodą kapustą, ogórkiem, rzodkiewką w sosie z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
    Awokado przekroić wzdłuż i wyjąć pestkę. Połówki pokroić na pół. Zgrabnie zdjąć skórkę zaczynając od węższej strony. Owoc umieścić w misce blendera. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Mamy gotowy sos. Gęstość możemy regulować olejem.
    Młodą kapustę poszatkować. Ogórka pokroić w ćwierćplasterki i taka samo zrobić z rzodkiewkami. Cebulki dymki drobno pokroić, a koperek posiekać.
    Składniki przełożyć do salaterki i dodać sos z awokado. Wymieszać.
    Jeśli jest taka potrzeba, to dodać jeszcze pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Posypać pestkami słonecznika.
    Sałatka gotowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować