Sałata Kiszona

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Każdy z nas zadaje sobie to pytanie: co ja mam z tym zrobić? -jeśli mamy nadmiar, owoców, warzyw. Dziś spieszę odpowiedzieć na pytanie, co zrobić z nadmiarem sałaty- UKISIĆ. Kiszonki super food, same pochwały zdobywają, więc podaje szybki, sprawdzony przepis na kiszoną sałatę.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ✔1/2 kg sałaty lodowej( poszarpanej) - można kisić każdą
    ✔litr wody
    ✔1 łyżka soli
    ✔2-3 ząbki czosnku
    ✔gałązka kopru
    ✔kawałek chrzanu- opcjonalnie
    ✔ dodatkowo dodałam liść laurowy i kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Sałata kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wyparzonego słoja wrzucić trochę sałaty, na to pokrojony ząbek czosnku, koper, chrzan, kulki pieprzy, następnie kolejna porcja sałaty i znowu ząbek czosnku i sałata , można ubić ręką, lub .... rogalikiem;). Całość zalać letnią zalewą czyli wodą z solą, ważne aby wszystkie składniki były zakryte. zakręcić i odstawić w cieplejsze miejsce- u mnie zwykły blat w kuchni. Po 2 dnia należy słoiki potrząsnąć, ponieważ woda zostaje na dole, a sałata idzie do góry. Czynność raz dziennie powtórzyć i tak po ok 6 dniach sałata gotowa do jedzenia. Jadłam samą do obiadu, ale śmiało można z niej zrobić ... "Zupę ogórkową"
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata lodowa Sałata Koper Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować