Sakwy z golonki i kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej zamarynowałam golonkę w następujący sposób:
Natarłam golonkę dużą ilością soli morskiej, pieprzu, pieprzu cayenne, majeranku, czosnku granulowanego. Włożyłam do pojemnika i zalałam piwem wymieszanym z wodą w proporcji 1:1 (jak wynik meczu Polska - Grecja :)). Tak golonka marynowała się całą noc. Następnego dnia golonkę wraz z marynatą przelałam do garnka, dolałam wody (tak, żeby golonka była zakryta) i na ogień.
Do gotującej się golonki dołożyłam dużą ilość warzyw: marchewka, pietruszka, seler, cebula, kawałek kapusty, kilka ząbków czosnku, kilka gałązek lubczyku i natki pietruszki. Dorzuciłam liście laurowe, ziela angielskie, pieprz ziarnisty.
I tak gotowałam golonkę, aż do miękkości (czyli ok. 2 - 2,5 godziny).
2.W między czasie, gdy golonka się gotowała, przygotowałam kapustę. Umyłam ją i poszatkowałam. Następnie przełożyłam do garnka i zalałam niewielką ilością wody. Dodałam soli, pieprzu i gotowałam na niewielkim ogniu do miękkości.
Gdy golonka przestygła, oddzieliłam mięso od kości i skóry, pokroiłam je na mniejsze kawałki.
Do mięsa dodałam odcedzoną kapustę. Wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i dość dużą ilością pieprzu.
3.Płat ciasta francuskiego podzieliłam na 4 kwadraty (kawałek ciasta został i Nastolatka go wykorzystała na ciasteczka), na każdy z nich położyłam farsz i zrobiłam takie sakiewki jak widać na zdjęciu.
Piekłam w 200 stopniach ok. 20 - 25 minut.
Komentarze