Sakiewki bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki, cukier, sól i przyprawy wsypujemy do miski. Drożdże zalewamy ciepłą wodą i mieszany do rozpuszczenia. Dolewamy olej/oliwę. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
W międzyczasie, przygotowujemy farsz. Gotowy sos spaghetti podgrzewamy i dodajemy trochę mąki, żeby go bardziej zagęścić. Odstawiamy do ostygnięcia.
Po upływie godziny wałkujemy ciasto i dzielimy je na kwadraty (wielkość wedle uznania). Na środek wykładamy łyżkę gotowego farszu, kawałek mozzarelli i listek świeżej bazylii. Łączymy krawędzie ciasta i formujemy bułeczki. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze