Sakiewki bolognese

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przekąska z wykorzystaniem sosu do spaghetti z poprzedniego dnia

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki żytniej
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    Pół łyżeczki cukru
    Pół łyżeczki soli
    2 łyżki ziół prowansalskich lub innych suszonych ziół, np bazylii, oregano, natki pietruszki
    3 łyżki oleju/oliwy

    Farsz:
    Spaghetti z poprzedniego dnia
    Trochę mąki pszennej
    Mozarella
    Świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe Przekąski

Sakiewki bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sakiewki bolognese 1. Obie mąki, cukier, sól i przyprawy wsypujemy do miski. Drożdże zalewamy ciepłą wodą i mieszany do rozpuszczenia. Dolewamy olej/oliwę. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.

    W międzyczasie, przygotowujemy farsz. Gotowy sos spaghetti podgrzewamy i dodajemy trochę mąki, żeby go bardziej zagęścić. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Po upływie godziny wałkujemy ciasto i dzielimy je na kwadraty (wielkość wedle uznania). Na środek wykładamy łyżkę gotowego farszu, kawałek mozzarelli i listek świeżej bazylii. Łączymy krawędzie ciasta i formujemy bułeczki. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Przekąska najlepiej smakuje na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować