Sajgonki z kiszoną kapustą

2.6 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Danie inspirowane kuchnią azjatycką, jednak z polskim akcentem w postaci kiszonej kapusty

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 8 płatków papieru ryzowego do sajgonek
    8 łyżek świeżo zakiszonej kapusty
    2 łyżki grzybów mun
    1 mała marchewka
    1/2 cebuli z młodego pora ( bez liści)
    szczypiorek - 2łyżki
    4 łyzki kiełków z fasoli mung
    olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki + 1,5 szklanki
    trawa cytynowa - suszona, zmielona
    pieprz, sól
    1 małe suszone chili
Wystaw ocenę:

2.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Sajgonki Naleśniki

Sajgonki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach kroimy na cienkie paski.
    Część pora - cebulę z pora kroimy, płuczemy. Marchewkę ścieramy na tarce.
  • 2. Pora razem z marchewką i grzybami przesmażamy, nastepnie dodajemy przesiekaną kapustę i dusimy około 5 minut. Do przesmażonej kapusty z warzywami dodajemy przyprawy, kiełki i szczypiorek. Całośc mieszamy
  • 3. Na płaskim talerzu zanurzamy w wodzie pojedynczo płaty papieru ryzowego. Kiedy już namoknie - około 10 sekund, wyjmujemy i na desce zawijamy z farszem jak krokiety. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich skladników
  • 4. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Sajgonki wkładamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące razem z sosem

Porady

zazwyczaj sajgonki są podawane ze słodkim sosem chili, ja jednak zachęcam do maczania w sosie sojowym z chili, który jest przyjemnie pikantny i podkreśla smak sajgonek https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-sojowy-z-chili

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować