Sajgonki

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem smakoszką kuchni azjatyckiej. Uwielbiam sajgonki. Są pyszne, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Składniki:

  • ● 40 dag mielonej wołowiny
    ● papier ryżowy
    ● 6 pieczarek
    ● 6 grzybów mun
    ● marchewka
    ● 10 dag makaronu sojowego
    ● 4 liście kapusty pekińskiej
    ● cebula
    ● 2 łyżki sosu sojowego
    ● pieprz
    ● sól
    ● ostra mielona papryka
    ● jajko
    ● słodko-pikantny sos chili
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun gotujemy 30 minut. Osączamy, odcinamy
    trzonki. Kapelusze kroimy w cienkie paski. Wołowinę
    oprószamy solą i pieprzem. Smażymy 10 minut. Cebulę
    kroimy w kostkę i podsmażamy. Pieczarki podsmażamy,
    a następnie kroimy w małą kostkę. Marchewkę kroimy
    w słupki. Podsmażamy, wsypujemy pokrojoną w paski
    kapustę i krótko dusimy.
  • 2. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po 3 minutach
    odcedzamy i kroimy. Mieszamy z mięsem, warzywami,
    grzybami, sosem sojowym i jajkiem. Farsz doprawiamy.
  • 3. Papier ryżowy namaczamy
    w ciepłej wodzie.
    Wyjmujemy, nakładamy
    farsz i zwijamy w rulony.
    Osuszamy i smażymy
    w głębokim oleju. Podajemy
    z sosem chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Papier ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować