Ryżowe gruszki.

4.49 (182 ocen)

.Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw.

Składniki:

  • 100 g ryżu długoziarnistego
    1 jajko
    25 g parmezanu
    50 g sera ementaler
    1 łyżka śmietany
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka natki pietruszki
    1 liść laurowy
    1 pasek skórki cytryny
    bułka tarta, mąka do panierki
    frytura do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryżowe gruszki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowe gruszki 1. Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu do czasu, chyba ,że będzie to torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić.
    Sery zetrzeć, jajka ubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem i wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
    Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować