Smażone rydze, z masłem, czosnkiem, cebulką i natką pietruszki. Grzybki podałam z podsmażonymi chlebkami, dobrze doprawione solą i pieprzem.
Składniki:
kilka kapeluszy świeżych rydzów
odrobina oleju (u mnie słonecznikowy)
3-4 porządne łyżki masła
2 ząbki czosnku
pół małej cebulki
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony
łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
Rydze smażone na maśle z czosnkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapelusze grzybów dokładnie opłukać, osuszyć z wody.
2.Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać kapelusze rydzów blaszkami do góry (nie solić) smażyć na dużym ogniu ok 5 min a następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć 3-4 minuty. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć aż sok odparuje a cebula stanie się szklista. Na koniec doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło.
Komentarze