Rydze smażone na maśle z czosnkiem i cebulą

4.42 (189 ocen)

Smażone rydze, z masłem, czosnkiem, cebulką i natką pietruszki. Grzybki podałam z podsmażonymi chlebkami, dobrze doprawione solą i pieprzem.

Składniki:

  • kilka kapeluszy świeżych rydzów
    odrobina oleju (u mnie słonecznikowy)
    3-4 porządne łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    pół małej cebulki
    sól
    pieprz najlepiej świeżo mielony
    łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
Wystaw ocenę:

4.42 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rydze smażone na maśle z czosnkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rydze 1. Kapelusze grzybów dokładnie opłukać, osuszyć z wody.
  • Rydze 2. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać kapelusze rydzów blaszkami do góry (nie solić) smażyć na dużym ogniu ok 5 min a następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć 3-4 minuty. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć aż sok odparuje a cebula stanie się szklista. Na koniec doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować