Ryba zapiekana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę kroimy na mniejsze kawałki, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 15-20 minut, a następnie obsmażamy lekko na 2 łyżkach masła.
2.Bakłażana i cukinię szatkujemy w cienkie słupki, lekko solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie delikatnie odciskamy. Paprykę kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w paseczki, a cebulę w ćwierćplasterki.
3.W głębokiej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki masła, wkładamy cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy cukinię i bakłażana. Smażymy 5-7 minut. Dodajemy paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę koperku. Przyprawiamy do smaku solą i mielonymi płatkami chili.
4.W naczyniu do zapiekania układamy warzywa, a na warzywach obsmażone kawałki ryby. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego d 170 stopni na 15 minut, następnie posypujemy pozostałym koperkiem i parmezanem. Zapiekamy jeszcze 5 minut.
Komentarze