Ryba zapiekana z warzywami

0 (0 ocen)

Zamiast ryby smażonej w panierce z dodatkiem frytek - pyszna ryba z warzywami.

Składniki:

  • 450 g świeżych filetów rybnych (u mnie filety z dorsza atlantyckiego)
    1 mały bakłażan (250 g)
    1 cukinia (250 g)
    1 mała papryka czerwona (180 g)
    1 cebula
    sok z 1/2 cytryny
    4 łyżki masła klarowanego
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki startego parmezanu
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz cytrynowy
    mielone płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba zapiekana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 15-20 minut, a następnie obsmażamy lekko na 2 łyżkach masła.
  • 2. Bakłażana i cukinię szatkujemy w cienkie słupki, lekko solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie delikatnie odciskamy. Paprykę kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w paseczki, a cebulę w ćwierćplasterki.
  • 3. W głębokiej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki masła, wkładamy cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy cukinię i bakłażana. Smażymy 5-7 minut. Dodajemy paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę koperku. Przyprawiamy do smaku solą i mielonymi płatkami chili.
  • 4. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa, a na warzywach obsmażone kawałki ryby. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego d 170 stopni na 15 minut, następnie posypujemy pozostałym koperkiem i parmezanem. Zapiekamy jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować