Ryba zapiekana z brokułami z chrzanową nutką

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Danie o charakterystycznym chrzanowym smaku, który idealnie komponuje się z rybą.

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
    500 g filetów ryby (np. mintaj, dorsz)
    300 g brokułów mrożonych lub jeden świeży
    sól morska, pieprz
    sos jogurtowo-chrzanowy:
    duży jogurt naturalny (400 g)
    łyżka startego korzenia chrzanu (lub chrzanu ze słoiczka)
    2 jajka
    ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba zapiekana z brokułami z chrzanową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do naczynia wyłóż ziemniaki 1. Filety rybne rozmróź, oprósz solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i podgotuj w osolonej wodzie przez ok 12 min. Brokuły wyłóż na metalowe sitko, sparz wrzątkiem i pozwól odparować wodzie. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj (użycie miksera nie jest konieczne) i dopraw solą i pieprzem. Do naczynia Żaroodpornego wyłóż kolejno:
    1) plastry podgotowanych ziemniaczków
  • rybka oprószona solą i pieprzem 2. 2) rybkę oprószoną solą i pieprzem
  • pokrojone różyczki brokuła 3. 3) pokrojone różyczki brokuła
  • zalej sosem jogurtowo-chrzanowym 4. 4) zalej sosem jogurtowo-chrzanowym
  • wstaw do rozgrzanego do 200 C piekarnika na ok. 40-45 min. 5. wstaw do rozgrzanego do 200 C piekarnika na ok. 40-45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować