Ryba zapiekana z brokułami w sosie chrzanowym

4.5 (160 ocen)

  • Dla 6 osób

Nutka chrzanu nadaje charakterystycznego smak całemu daniu, a składniki zapiekanki zachęcają wiosennymi kolorami! :)

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
    500 g filetów ryby (np. mintaj, dorsz)
    300 g brokułów mrożonych lub jeden świeży
    sól morska, pieprz
    sos jogurtowo-chrzanowy:
    duży jogurt naturalny (400 g)
    łyżka startego korzenia chrzanu (lub chrzanu ze słoiczka)
    2 jajka
    ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Zapiekanki Sosy

Ryba zapiekana z brokułami w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • plastry podgotowanych ziemniaków 1. Filety rybne rozmróź, oprósz solą i pieprzem.
    Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i podgotuj w osolonej wodzie przez ok 12 min. Brokuły wyłóż na metalowe sitko, sparz wrzątkiem i pozwól odparować wodzie.

    Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj (użycie miksera nie jest konieczne) i dopraw solą i pieprzem.

    Do naczynia żaroodpornego wyłóż kolejno:

    1) plastry podgotowanych ziemniaczków
  • zdrowo_jedz 2. 2) rybkę oprószoną solą i pieprzem
  • dodaj różyczki brokuła 3. 3) pokrojone różyczki brokuła
  • 4) zalej sosem jogurtowo-chrzanowym 4. 4) zalej sosem jogurtowo-chrzanowym
  • Włóż do rozgrzanego piekarnika na ok 45 min 5. 5) wstaw do rozgrzanego do 200 C piekarnika na ok. 40-45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Chrzan Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować