600 g ziemniaków
500 g filetów ryby (np. mintaj, dorsz)
300 g brokułów mrożonych lub jeden świeży
sól morska, pieprz
sos jogurtowo-chrzanowy:
duży jogurt naturalny (400 g)
łyżka startego korzenia chrzanu (lub chrzanu ze słoiczka)
2 jajka
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
natka pietruszki
sól, pieprz
Ryba zapiekana z brokułami w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne rozmróź, oprósz solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i podgotuj w osolonej wodzie przez ok 12 min. Brokuły wyłóż na metalowe sitko, sparz wrzątkiem i pozwól odparować wodzie.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj (użycie miksera nie jest konieczne) i dopraw solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż kolejno:
1) plastry podgotowanych ziemniaczków
2.2) rybkę oprószoną solą i pieprzem
3.3) pokrojone różyczki brokuła
4.4) zalej sosem jogurtowo-chrzanowym
5.5) wstaw do rozgrzanego do 200 C piekarnika na ok. 40-45 min.
Komentarze