Ryba z zielonym pesto

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Ryba w wersji dla wielbicieli kuchni włoskiej

  • 60 min

Składniki:

  • *70 dag filetów z dowolnej ryby, np.dorsz

    * 2 średnie pomidory

    * 15 dag tartej mozarelli

    *sól, biały pieprz

    * oliwa do wysmarowania naczynia

    Pesto:

    * 4 łyżki oliwy z oliwek

    * 3 łyżki płatków migdałów

    * 2 ząbki czosnku

    * pęczek natki pietruszki

    * 10 listków świeżej bazylii

    * 2 łyżki startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba z zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety solimy i pieprzymy, jeśli trzeba kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. W naczyniu układamy na przemian filety z ryby i pomidory. Składniki pesto miksujemy za pomocą blendera. Sosem pokrywamy rybę. Całość posypujemy mozarellą. Danie pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min. Zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Porady

Można użyć gotowego sosu pesto, ale ten domowej roboty jest zdecydowanie najlepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować