Przygotowanie tej ryby zajmuje mało czasu. Podaję ją na Wigilię i inne uroczystości.Jest bardzo smaczna, można ją jeść na ciepło, ale znacznie lepiej smakuje na zimno.
Składniki:
● 2 kg mrożonych filetów z mintaja lub morszczuka
● 5-6 cebul
● garść suszonych grzybów
● szklanka oleju
● sól
● pieprz
● mąka
Ryba z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy i obgotowujemy. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Filety rozmrażamy i osuszamy. Cebule kroimy w talarki.
2.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: rybę, cebulę i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem i oprószamy mąką. Układamy kolejne
warstwy. Polewamy olejem i zapiekamy około godziny w temperaturze 180 °C.
Komentarze