Ryba z gazy

4.95 (180 ocen)

Tak przygotowana ryba jest zdrowa, bo niesmażona. Nadaje się na przystawkę oraz na danie główne - podana na przykład z sosem koperkowym i ziemniaczkami. Koniecznie serwujemy ją z cytryną, która uwydatni jej smak.

Składniki:

  • 60dag mrożonej ryby morskiej
    1 bułka
    1/2 cebuli
    3 jajka
    Mleko
    Kasza manna
    Sól, pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.95 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba z gazy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrozić i namoczyć w mleku przez około 30 minut. Bułkę, w tym czasie, również namoczyć w mleku. Następnie rybę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Bułkę odcisnąć. Rybę i bułkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do powstałej masy dodać jajka, poszatkowaną w kostkę cebulę oraz doprawić sporą ilością soli, pieprzu i gałki. Gdy masa jest zbyt rzadka, dodać kaszy manny - trzeba uważać by nie dodać jej za dużo, wtedy ryba będzie twarda.
  • 2. Gazę namoczyć w wodzie i rozłożyć na twardej powierzchni. Wzdłuż dłuższego brzegu wyłożyć masę rybną. Całość ściśle zawinąć, tak by powstała rolada. Boki gazy zawiązujemy. Roladę wkładamy do naczynia z gotującą się wodą. Do wody wrzucamy liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i sól. Całość dotujemy po około 20minut z każdej strony.
    Po ugotowaniu rybę kroimy w grube plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Mintaj Morszczuk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować