Smażona ryba w pulchnym, naleśnikowym cieście, w pomidorowej zalewie z dużą ilością słodkiej uduszonej cebulki. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, kiedy zalewa mocno nasączy ciasto, w którym usmażona jest ryba.
Składniki:
ok. 1 kg filetów z ulubionej ryby (u mnie zazwyczaj mintaj, dorsz lub dawniej panga)
sok z cytryny
sól, pieprz, ew. ulubiona przyprawa do ryb
CIASTO NALEŚNIKOWE:
4 jajka
1 i 1/2 szklanki* mąki
pół szklanki mleka
sól, pieprz, mielona papryka
ZALEWA:
1/2 kg cebuli
woda do podlania
1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
200 ml pikantnego ketchupu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki octu
sól pieprz, cukier
Ryba w cieście i zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
2.CIASTO NALEŚNIKOWE:
Jajka zmiksować z mąką i mlekiem. Ciasto ma być gęste (po zanurzeniu w nim ryby, powinno się jej trzymać, nie spływać zanadto). Przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
3.ZALEWA:
Cebule obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać taką ilością wody, by ją przykryła. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Wlać ocet, posłodzić do smaku, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko (już nie przykrywając) aż zalewa trochę się zredukuje i zgęstnieje (ok. 15 minut).
4.Usmażoną rybę w cieście zalać gorącą zalewą pomidorową. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia.
Komentarze