Ryba w cieście i zalewie pomidorowej

4.45 (172 ocen)

Smażona ryba w pulchnym, naleśnikowym cieście, w pomidorowej zalewie z dużą ilością słodkiej uduszonej cebulki. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, kiedy zalewa mocno nasączy ciasto, w którym usmażona jest ryba.

Składniki:


  • ok. 1 kg filetów z ulubionej ryby (u mnie zazwyczaj mintaj, dorsz lub dawniej panga)
    sok z cytryny
    sól, pieprz, ew. ulubiona przyprawa do ryb

    CIASTO NALEŚNIKOWE:

    4 jajka
    1 i 1/2 szklanki* mąki
    pół szklanki mleka
    sól, pieprz, mielona papryka

    ZALEWA:

    1/2 kg cebuli
    woda do podlania
    1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
    200 ml pikantnego ketchupu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżki octu
    sól pieprz, cukier

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.45 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w cieście i zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 2. CIASTO NALEŚNIKOWE:
    Jajka zmiksować z mąką i mlekiem. Ciasto ma być gęste (po zanurzeniu w nim ryby, powinno się jej trzymać, nie spływać zanadto). Przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
    Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
  • 3. ZALEWA:
    Cebule obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać taką ilością wody, by ją przykryła. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Wlać ocet, posłodzić do smaku, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko (już nie przykrywając) aż zalewa trochę się zredukuje i zgęstnieje (ok. 15 minut).
  • 4. Usmażoną rybę w cieście zalać gorącą zalewą pomidorową. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować