Ryba pieczona w sosie pomidorowym i winie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej jest użyć ryby morskiej. Ja osobiście przygotowuję ją z filetów, ponieważ szkoda grzebać w daniu w poszukiwaniu ości. Sos pomidorowy powinien być gęsty i należy go przyrządzać powoli, aby smaki się wymieszały.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *4 filety rybne np. czarny dorsz, mrożone lub świeże
    *2 pomidory
    *2 cebule
    *2 ząbki czosnku
    *1/2 pęczka natki pietruszki
    *1/2 szklanki wytrawnego czerwonego lub białego wina
    *olej roślinny
    *2 łyżki mąki
    *2 porcje makaronu soba
    *sól
    *pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryba pieczona w sosie pomidorowym i winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety obtaczamy w mące (jeśli są mrożone to musimy je najpierw trochę rozmrozić), a następnie podsmażamy na patelni. Gotowe filety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy na cząstki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni szklimy cebulę, zalewamy ją winem i delikatnie podgrzewamy na wolnym ogniu. Po dwóch/trzech minutach dodajemy pomidory wraz z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Całość przyprawiamy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • 3. Przygotowanym sosem polewamy rybę, a następnie wsadzamy naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Rybę podajemy z ugotowanym makaronem soba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować