Pieczona karkówka w sosie sojowo-pomidorowym

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zamarynowanie wcześniej mięso po upieczeniu charakteryzuje się niezwykłą kruchością oraz aromatem. W połączeniu z pomidorowo sojowym sosem jest bardzo smaczne. Propozycja na rodzinny domowy obiad!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g karkówki
    Przyprawa do karkówki
    Czosnek granulowany
    Pieprz
    Słodka czerwona papryka
    1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
    2 ząbki czosnku
    300 g pieczarek
    2 cebule
    Mąka do obtoczenia
    Olej rzepakowy do smażenia
    Sos:
    1 szklanka wody
    350 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
    2 łyżki octu 10%
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka cukru
    Pieprz
    Czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Pieczona karkówka w sosie sojowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy na 2 cm plastry, rozbijamy tłuczkiem. Mięso marynujemy w przyprawie do karkówki, mieszance ziół włoskich, czosnku granulowanym, pieprzu, słodkiej czerwonej papryce i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy na całą noc do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.
    Następnego dnia mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z każdej strony na patelni. Po przesmażeniu karkówki na tej samej patelni smażymy cebulę oraz pieczarki. W garnku zagotowujemy składniki na sos. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przesmażone pieczarki z cebulą. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Danie pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200*C przez 70-80 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować