Rustykalna tarta z rabarbarem i masą krówkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodycz masy krówkowej przełamuje kwaśność rabarbaru. Wszystko ze sobą współgra.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    25 dag mąki pszennej
    15 dag masła
    1 jajko
    szczypta proszku do pieczenia
    10 dag cukru pudru
    szczypta soli
    Nadzienie;
    ok. 40 dag rabarbaru
    1 łyżka cukru
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    3-4 łyżki masy krówkowej
    1 jajko do posmarowania brzegów
    1 łyżka cukru do posypania brzegów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rustykalna tarta z rabarbarem i masą krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące ale takie ma być.
    Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier i odstawiamy na kilka minut. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy łyżkę maki i dosładzamy jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy.
    Ciasto wałkujemy najlepiej na podsypanym mąką papierze do pieczenia , ponieważ się przyklei i nie będzie możliwości aby go przełożyć na blaszkę. Smarujemy masą krówkową a następnie wykładamy rabarbar. Brzegi ciasta delikatnie unosimy i zawijamy na wierzch, Starając się aby jak największą część tarty "zakryć" Po wierzchu możemy rabarbar jeszcze posłodzić. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy około 40 min w 180C. Bliżej końca należy sprawdzać czy ciasto się nie pali (każdy piekarnik pracuje inaczej).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować