Rurki z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dzieciaki uwielbiają te ciastka!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    0,5 kg mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    250 g kwaśnej śmietany
    1 żółtko
    cukier puder do posypania

    KREM:
    1 l mleka 3,2 %
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe na 0,5 l mleka
    450 g masła lub 450 g margaryny
    1 szkl cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Krem

Rurki z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto schłodzić 30 min w lodówce. Podzielić na mniejsze części, rozwałkować na grubość 1 - 1,5 mm. Wycinać podłużne paski i zawijać na foremki do rurek, lekko wysmarowane tłuszczem. Piec do zezłocenia w 190 - 200 st. C. Gorące zdjąć z foremek. Zostawić do wystudzenia.

    KREM:
    800 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wylać na gotujące się w garnuszku mleko. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Masło utrzeć na puch i dodawać do niego zimny budyń.
    Nadziewać rurki. Posypać cukrem pudrem.

    Z tego przepisu wychodzi ok. 70 rurek. Przyznam jednak, że jednego razu wyszło mi ich aż 90. Rozwałkowywałam jednak ciasto bardzo cienko. Trzeba jednak uważać, by nie za cienko, bo mogą się pokruszyć przy zdejmowaniu.

Porady

Zdecydowanie lepsze do kremu jest masło. Krem jest wówczas delikatniejszy i o niebo smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować