Rurki drożdżowe z kapusta i miesem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu rozkruszyć drożdże z cukrem,z odrobiną maki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki.dodać sól, jajka, żółtka,śmietanę,kminek i wyrośnięte drożdże.Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałować i wycinać długie wąskie paski następnie nawijać na natłuszczone formy do pieczenia rurek.Pozostawić do wyrośniecia na 10 min.Układać na natłuszczonej blaszce.Smarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.Upiec.
2.Kapustę pokroić na 4 części i ugotować, następnie ostudzić i odcisnąć z nadmiaru wody.Pokroić na drobniejsze kawałki. Cebule pokroić w drobną kostkę.Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.W rondelku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz następnie wrzucić cebulę,gdy się zeszkli dodać pieczarki, a na końcu mielone mięso.Doprawić solą i pieprzem oraz maggi. Następnie dodać kapustę i chwilkę przesmażyć z całością. Przestudzić farsz i zmielić w maszynce, następnie dodać pokrojoną natkę.
3.Farszem nadziewać upieczone rurki drożdżowe.Odgrzewać w piekarniku przed podaniem.
Porady
Do ciasta można dodać również oregano lub bazylię.Można także posypać nadziane rurki startym żółtym serem a potem zapiec w piekarniku.Są wyśmienite z czerwonym barszczem.
Komentarze