Rurki drożdżowe z kapusta i miesem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne do czerwonego barszczu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    50 dkg mąki
    15 dkg margaryny
    5-6 kg drożdży
    2 jajka
    2 żółtka
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    2 łyżki mleka
    kminek
    cukier i sól do smaku

    Farsz kapuściano-mięsny:
    1 mała kapusta biała
    2 średnie cebule
    20 dkg pieczarek
    40 dkg mięsa mielonego
    natka pietruszki
    maggi w płynie
    sól
    pieprz
    tłuszcz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rurki drożdżowe z kapusta i miesem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu rozkruszyć drożdże z cukrem,z odrobiną maki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki.dodać sól, jajka, żółtka,śmietanę,kminek i wyrośnięte drożdże.Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wałować i wycinać długie wąskie paski następnie nawijać na natłuszczone formy do pieczenia rurek.Pozostawić do wyrośniecia na 10 min.Układać na natłuszczonej blaszce.Smarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.Upiec.
  • 2. Kapustę pokroić na 4 części i ugotować, następnie ostudzić i odcisnąć z nadmiaru wody.Pokroić na drobniejsze kawałki. Cebule pokroić w drobną kostkę.Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.W rondelku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz następnie wrzucić cebulę,gdy się zeszkli dodać pieczarki, a na końcu mielone mięso.Doprawić solą i pieprzem oraz maggi. Następnie dodać kapustę i chwilkę przesmażyć z całością. Przestudzić farsz i zmielić w maszynce, następnie dodać pokrojoną natkę.
  • 3. Farszem nadziewać upieczone rurki drożdżowe.Odgrzewać w piekarniku przed podaniem.

Porady

Do ciasta można dodać również oregano lub bazylię.Można także posypać nadziane rurki startym żółtym serem a potem zapiec w piekarniku.Są wyśmienite z czerwonym barszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować