Gosia

4.49 (198 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto idealne do imieninowej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 jajka
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki dżemu

    KREM:
    1 litr mleka
    3 łyżki mąki przennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki kukurydzianej lub krupczatki
    4 łyżki kaszy mannej
    2 cukry waniliowe
    3/4 szklanki cukru
    2,5 kostki masła
    Dodatkowo:
    Czekolada mleczna,4 batoniki z nadzieniem mlecznym,wiśnie z syropu,4 łyżki cappucino

    ORAZ:
    biszkopty,2 paczki herbatników,czekolada mleczna,ciastka ptysiowe z cukrem.dżem iśnioy
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gosia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z mlekiem,olejem,dżemem.Pozostałe produkty suche połączyć razem w misce i dodawać po trochę do masy żółtkowej.Na końcu dodać ubite białka i lekko wymieszać.Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.Ostudzone przekroić na dwie części.
  • 2. Z podanych składników ugotować budyń i ostudzić.Masło ubić i dodać do niego ostudzony budyń.Mase podzielić na 3 części.Pierwszą część pozostawić czysta,do drugiej dodać roztopioną czekoladę i pokrojone batoniki,do ostatniej dodać cappucino.
  • 3. WYKONANIE;
    Spodnią część ciasta naponczować alkoholem i posmarować dżemem wiśniowym,następnie posmarować masą z czekoladą i batonikami.Na niej ułożyć ciasteczka ptysiowe,jedno obok drugiego.Na ciasteczka wyłożyć masę białą i posypać ją wiśniami.Drugą część ciasta pokroić na szerokie paski i i ułożyć je po przekątnej na zmianę z biszkoptami na masie białej.Na koniec wyłożyć masę cappuccino i herbatniki.Na koniec polać wg upodobania roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować