Szarlotka tatrzańska

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto dla ceniących tradycje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    3 szklanki maki krupczatki
    250g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    NADZIENIE
    2,5-3 kg szarej renety
    cukier waniliowy
    cukier
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części.2/3 wylepić formę kształtując wysoki brzeg.1/3 ciasta zamrozić.
    Jabłka obrać i poszatkować na cienkie plasterki.Do miski z jabłkami wsypać cukry i cynamon,lekko zamieszać aby jabłka się nie rozpadły.Jabłka ułożyć równomiernie na cieście,na wierzch zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto.Piec w piekarniku do zrumienienia.Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować