Pyszne pierogi z miesem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalać wodą, dodać wszystkie warzywa (jedną cebulę zostawić na później), doprawić vegetą i ugotować do miękkości.
Ugotowane, wystudzone mięso zmielić.
Wraz z mięsem zmielić ugotowane 2 marchewki, pietruszkę, pora, kawałek selera i czosnek.
Pozostawioną surową cebulę, posiekać, zeszklić na łyżce masła, zmielić i dodać do mięsa.
Masę mięsną doprawić spora ilością przypraw: solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Mięso by nie było za suche, można podlać odrobiną rosołu pozostałego po gotowaniu.
Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować.
Przy pomocy np. szklanki wycinać koła.
Nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.
Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
Pierogi gotować, na małym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podawać prosto z wody polane masłem i cebulką, lub podsmażone na patelni.
Posypane kukurydza sa przepyszne.
Komentarze