Pyszne pierogi z miesem

4.4 (169 ocen)

  • 30 min

Przepis mojej babci

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 80 pierogów

    400g mąki pszennej
    1 szklanka bardzo ciepłej wody
    2-3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli

    farsz

    700g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka, równie dobrze może być łopatka)
    700g mięsa drobiowego (u mnie udka z kurczaka)
    3 marchewki
    2 pietruszki
    0.4 selera
    0.5 pora
    2 cebule
    1 łyżka masła
    1 łyżka vegety
    4 ząbki czosnku
    sól pieprz, papryka, majeranek do smaku
    kukurydza do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.4 (169 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pyszne pierogi z miesem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać wodą, dodać wszystkie warzywa (jedną cebulę zostawić na później), doprawić vegetą i ugotować do miękkości.
    Ugotowane, wystudzone mięso zmielić.
    Wraz z mięsem zmielić ugotowane 2 marchewki, pietruszkę, pora, kawałek selera i czosnek.
    Pozostawioną surową cebulę, posiekać, zeszklić na łyżce masła, zmielić i dodać do mięsa.
    Masę mięsną doprawić spora ilością przypraw: solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
    Mięso by nie było za suche, można podlać odrobiną rosołu pozostałego po gotowaniu.
    Składniki na ciasto szybko zagnieść.
    Ciasto cienko rozwałkować.

    Przy pomocy np. szklanki wycinać koła.
    Nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.
    Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
    Pierogi gotować, na małym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
    Podawać prosto z wody polane masłem i cebulką, lub podsmażone na patelni.
    Posypane kukurydza sa przepyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować