RÓŻOWE ŚLEDZIKI KORZENNE

4.48 (177 ocen)

  • 2 godz.

Potrawę tę wymyśliłam sama, gdyż chciałam mieć własne śledzie bez konserwantów. Bardzo przypadała do smaku Teściowej i Mężowi. Idealnie smakuje z kromeczką chleba i masełkiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4- 6 płaty śledzi małosolnych
    1 duża czerwona cebula
    pół szkl oleju
    ZALEWA : 1 szkl wody, 1 szkl octu, 2-3 łyżki cukru, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 6 goździków, szczypta czosnku w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, chili , imbiru w proszku, 3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Różowe śledziki korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. śledzie wymaczamy ok 2 godzin w wodzie, którą zmieniamy kilkakrotnie.
    .2. Składniki na zalewę łączymy w garnku, zagotowujemy i chłodzimy.
    3 Cebulę kroimy i sparzamy wrzątkiem.
    4. W dużym słoju układamy na przemian cebula-śledzie-cebula itd. Zalewamy zalewą, a na koniec olejem,. Wstawiamy do lodówki.

Porady

Składniki muszą się przegryźć, więc należy odczekać z konsumpcją ok 24 godzin. Czerwona cebula nada piękny różówy kolor zalewie i śledziom.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować