Masa kajmakowa:
1 puszka masy kajmakowej smak tardycyjny
10 dag rodzynek (uprzednio namoczonych w spirytusie najlepiej przez całą noc)
5 dag skórki pomarańczowej
garść sparzonych i obranych migdałów (oczywiście pokrojonych)
garść pokrojonych suszonych moreli
4 pokrojone w paseczki suszone figi
i tak naprawdę co nasza ułańska fantazja nam do głowy przyniesie... ;)
Masa różana:
1/2 opakowania marmolady różanej
Marmoladę rozgrzewamy w rondelku tak aby była łatwiej rozsmarowywalna ;)) Rozsmarowujemy na "płaskim" placku i przykrywamy tym z brzegami.
Różano-kajmakowy mazurek mojej mamy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zimne masło posiekać razem z mąką po czym dodać resztę składników i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Na dużej blaszce (takiej co to jest w piekarniku zazwyczaj w zestawie) ułożyć papier do pieczenia po czym z ciasta uformować dwa takie same kwadratowe placki z tym, że na jednym uformować mały, zgrabny wałeczek wkoło (coś na wzór wyższego brzegu). Ciasto lekko ponakłuwać aby mogło w spokoju się upiec bez większych "bąbli" spowodowanych powietrzem, które chce z niego ujść ;). Po lekkich torturach wkładamy ciacho do piekarnika i pieczemy na złoty kolor (wybaczcie, że nie podam ile ale zawsze robię to "na oko") w temp. 180st. Wyjmujemy studzimy i w tym czasie robimy masę.
Marmoladę rozgrzewamy w rondelku tak aby była łatwiej rozsmarowywalna. Rozsmarowujemy na "płaskim" placku i przykrywamy tym z brzegami.
Masę rozgrzewamy w kąpieli wodnej aby jej konsystencja przypominała gęstą śmietanę, dodajemy pokrojone bakalie, starannie mieszamy i wykładamy na ciasto.
Porady
Mazurka można dowolnie udekorować bakaliami, rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Komentarze