Rösti wielowarzywne.

  • wyświetlono: 1289 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Potrawa zainspirowana tradycyjnymi Rösti ziemniaczanymi z Niemiec. Polecam moją wielowarzywną wersję.

afrodyta
  • 60min

Składniki

1 duża cukinia
5 ziemniaków
3 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 szkl mąki pszennej
Olej słonecznikowy do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Rösti wielowarzywne.

  • 1. Cukinie i marchewki umyć, odciąć końcówki. Marchewki i ziemniaki obrać ze skórek.
  • 2. Cukinie i ziemniaki trzeć na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Marchewkę zaś trzeć na tarce o małych oczkach. Wszystko ze sobą wymieszać.
  • 3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do pozostałych warzyw. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić warzywa od namiaru wody. Następnie dodać mąkę i dobrze pomieszać.
  • 4. Przyprawić według gustu solą czosnkowo-ziołową, pieprzem kolorowym i chili.
  • 5. Olej do smażenia rozgrzać na patelnii.
  • 6. Masę nanieść łyżką na patelnię, wyrównać i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Porady

Rösti wielowarzywne można podawać pokropione przyprawą typu maggi, bądź z śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiatakonkurs_podróżeroesti

Komentarze

Podobne przepisy

image-0bdu4p4

Dodane przez: OktawiaG

Wielowarzywne danie z mięsem i pieczarkami

Wspaniałe danie z dodatkiem cukinii,...

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Dodane przez: Goszka

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Lazania - lasagne, to nic innego...

Soczysta ryba z piekarnika

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Soczysta ryba z piekarnika

Ryba przyrządzona w ten sposób...

Moja ulubiona wątrobka.

Dodane przez: gengen13

Soczysta wątróbka drobiowa z cebulką

Smaczna, łatwa w wykonaniu i dość...

image-25y4v9c

Dodane przez: monika016

Kurczak po chińsku z ryżem

Odrobina egzotyki i odejście od...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE