Placuszki wielowarzywne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczny i sycący bezmięsny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • -10 ziemniaków
    -1 średni por (biała część+2 cm zielonej)
    -1 duża cebula
    -1 duża marchew
    -1/2 papryki czerwonej
    -1/2 łyżeczki pieprzu
    -3 jaja
    -3 łyżki mąki pszennej
    -po jednej łyżeczce: soli, czosnku granulowanego, papryki słodkiej
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki wielowarzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebulę i marchew obieramy. Dokładnie myjemy i osuszamy. Ziemniaki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nich wodę. Cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • 2. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy, następnie kroimy w cienkie półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do ziemniaków i marchewki.
  • 3. Wrzucamy mąkę i wszystkie przyprawy, wbijamy jaja. Całość dokładnie łączymy.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej (tak, aby przykrył placuszki). Masę nabieramy łyżką i nakładamy na patelnię lekko rozpłaszczając. Placuszki smażymy na głębokim tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Por Warzywa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować