Leczo wielowarzywne

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Leczo z bakłażana, cukinii, papryki,pomidorów i pieczarek z dodatkiem wędzonej kiełbasy, aby było bardziej treściwe. Smakuje wybornie, pachnie nieziemsko. To jeden z moich pokazowych przepisów. Pycha!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - papryka (czerwona): 2 sztuki
    - pieczarki (oczyszczone, pokrojone w plasterki): 400 gramów
    - cebula (piórka): 100 gramów
    - kiełbasa (wędzona, chuda): 250 gramów
    - olej rzepakowy: 6 łyżek
    - czosnek: 2 ząbki
    - bulion (na żeberkach lub drobiowy): 400 mililitrów
    - zioła prowansalkie: 2 łyżki
    - papryka ostra (uważać, aby nie dodać zbyt dużo): 1 szczypta
    - majeranek (suszony): 1 łyżeczka
    - oregano (suszone): 1 łyżeczka
    - pieprz czarny (świezo mielony): 0.5 łyżeczki
    - pomidory (krojone): 1 puszka
    - koncentrat (pomidorowy 30 %): 3 łyżki
    - woda: 400 mililitrów
    - sól (lub więcej do smaku): 2 szczypty
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo wielowarzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, obrać (młodej nie trzeba obierać), pokroić w kostkę. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę,posypać solą odstawić na 10 minut, przelać wodą, osuszyć na sicie.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić cebulę i pieczarki, przesmażyć, zmniejszyć ogień, patelnię przykryć, dusić 5-8 minut. Zawartość przełozżć do 2-3 litrowego garnka (najlepiej z grubym dnem). Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić paprykę, podsmażyć, dodać cukinię i bakłażana, podsmażyć 4 minuty, cały czas mieszając składniki. Wszystko przełożyć do garnka z cebulą i pieczarkami, dodać czosnek i przyprawy, zalać bulionem, dusić pod przykryciem 30 minut. Dodać pomidory, koncentart, cukier, wodę, zagotować, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 20 minut.
  • leczo z warzyw 4. Do kubeczka wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać odrobinę zimnej wody, wymieszać, przelać do leczo, a gdy zgęstnieje doprawić solą (do smaku).
  • 5. Rady: jako dodatek do leczo gotuję ryż z warzywami w saszetkach ( po pół saszetki na osobę). Jeżeli wolisz możesz pokroić warzywa w większą kostkę, tym samym zmieniając konsystencję potrawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cebula Cukinia Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować