Leczo z bakłażana, cukinii, papryki,pomidorów i pieczarek z dodatkiem wędzonej kiełbasy, aby było bardziej treściwe. Smakuje wybornie, pachnie nieziemsko. To jeden z moich pokazowych przepisów. Pycha!
Leczo wielowarzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, obrać (młodej nie trzeba obierać), pokroić w kostkę. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę,posypać solą odstawić na 10 minut, przelać wodą, osuszyć na sicie.
2.Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić cebulę i pieczarki, przesmażyć, zmniejszyć ogień, patelnię przykryć, dusić 5-8 minut. Zawartość przełozżć do 2-3 litrowego garnka (najlepiej z grubym dnem). Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę.
3.Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić paprykę, podsmażyć, dodać cukinię i bakłażana, podsmażyć 4 minuty, cały czas mieszając składniki. Wszystko przełożyć do garnka z cebulą i pieczarkami, dodać czosnek i przyprawy, zalać bulionem, dusić pod przykryciem 30 minut. Dodać pomidory, koncentart, cukier, wodę, zagotować, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 20 minut.
4.Do kubeczka wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać odrobinę zimnej wody, wymieszać, przelać do leczo, a gdy zgęstnieje doprawić solą (do smaku).
5.Rady: jako dodatek do leczo gotuję ryż z warzywami w saszetkach ( po pół saszetki na osobę). Jeżeli wolisz możesz pokroić warzywa w większą kostkę, tym samym zmieniając konsystencję potrawy.
Komentarze