rosti - placki ziemniaczane w wiórkach

4.48 (194 ocen)

  • 40 min

Chrupiące placki ziemniaczane.

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków,
    mała cebula,
    2 jajka,
    około 3/4 szklanki mąki,
    sól, pieprz, granulowany czosnek, ulubione suszone zioła

    na sos: kilka łyżek kwaśnej śmietany plus łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Placki

Rosti - placki ziemniaczane w wiórkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na wiórki. Wrzucić do wody z lodem na 10 minut (bedą bardziej chrupiące) i bardzo dokładnie odcisnąć. Dodać jajka, mąkę i startą cebulę, przyprawić. Smażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu (wato nakładać placki łyżką i spłaszczać, żeby były jak najcieńsze). Podawać ze śmietaną z ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować