• Dla 4 osób
  • Łatwy

Na pierwszy rzut oka niby zwykłe placki ziemniaczane ale po pierwszym przeczytaniu przepisu czytam raz jeszcze i nie widzę by była wymieniona mąka czy jajka. Jak w takim razie będę się "trzymały", czy nie wyjdą pojedyncze, cienkie frytki? Ciekawość zwyciężyła i zrobiłam, troszkę zmieniłam i wyszły pyszne, nie rozwalały się i najważniejsze, smakowały pysznie :) W oryginalnym szwedzkim przepisie ziemniaki ściera się na tarce, ja pokroiłam bardzo cienko ostrym nożem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g niewielkich ziemniaków
    3 gałązki natki pietruszki
    60 g żółtego sera do nadziania
    ok. 2-3 łyżki oleju do smażenia

    4 średniej wielkości, dojrzałe na słońcu, pomidory
    sól do smaku
    ok. 1/4-1/3 łyżeczki pieprzy cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rosti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie w bardzo cienkie paseczki.
    natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do ziemniaków, wymieszać.
    Na rozgrzaną patelnię kłaść ok. 1 dużą łyżkę ziemniaków, uformować placek, na środek kłaść żółty ser, przykryć drugą warstwą ziemniaków, wygładzić wierzch. Smażyć pod przykryciem na przykręconym średniej wielkości palniku przez ok. 8-10 minut, przewrócić i smażyć jeszcze pod przykryciem ok. 8-10 minut.
    Podawać z sosem pomidorowym.
    Pomidory obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę, przełożyć na patelnię, dodać sól do smaku i pieprz cayenne, dusić do odparowania soku.

Porady

Zamiast drobno kroić ziemniaki, można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować