Rosół z indyka z lubczykiem

5 (172 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dziś przedstawiam rosołek w lżejszym, drobiowym wydaniu. Rosół jest wyrazisty, aromatyczny oraz bardzo pożywny. Świetnie rozgrzewa, dodaje energii i stawia na nogi wszystkich, którym dokucza zimowa aura ;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 skrzydło indycze
    - 1 podudzie indycze
    - włoszczyzna z kapustą
    - cebula biała
    - gałązka lubczyku
    - ziele angielskie
    - liść laurowy
    - sól i pieprz

    DODATKI
    - makaron nitki
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z indyka z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone części indyka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy powstającą na powierzchni piankę.
  • 2. Cebulkę podpiekamy nad ogniem, a następnie dodajemy ją do gotującego się indyka wraz z obraną włoszczyzną, gałązką lubczyku, zielem angielskim i listkiem laurowym. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie, a rosół nabierze intensywności.
  • 3. Gotowy rosół doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie przecedzamy. Podajemy z makaronem, warzywami z gotowania* i świeżą natką pietruszki. Życzę smacznego! :)

Porady

* Najbardziej klasyczna jest marchewka, ale są osoby lubiące dodatki innych warzyw. Ja uwielbiam gotowaną pietruszkę oraz delikatne liście kapusty ;D

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować