Rolowane ziemniaki w andrucie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować. Zrobić puree. Do ubijanych ziemniaków dodać masło i śmietanę. Szybko i dokładnie utłuc ziemniaki, które następnie rozsmarować na 2 andrutach. Posypać rozsmarowane ziemniaki pietruszką. Po wpływem temperatury gorących ziemniaków wafle zmiękną i po chwili należy je zrolować, ostudzić i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Pokroić w ukośne plastry i obsmażyć boki na maśle z dodatkiem oleju.
Podając te ziemniaki na pewno wzbudzimy przy stole zainteresowanie, komentarzy będzie dużo. Ziemniaki te podajemy jako dodatek do dań.
Oczywiście można poeksperymentować i np. rozsmarowane ziemniaki posypać przesmażonymi np. pieczarkami czy szynką, zrolować i podać z sosem ,jako samodzielne danie. Można przed smażeniem boki posypać bułką tartą. Można posypać serem i zapiec w piekarniku.
PS.wymiar andruta to 30cm x 30cm
Komentarze