Rolowane ziemniaki w andrucie.

4.5 (197 ocen)

Tym zaskoczysz gości

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaki
    10 dkg masło
    50 ml. śmietana 18%
    2 szt. andruty (wafle)
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    sól
    Masło i olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolowane ziemniaki w andrucie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować. Zrobić puree. Do ubijanych ziemniaków dodać masło i śmietanę. Szybko i dokładnie utłuc ziemniaki, które następnie rozsmarować na 2 andrutach. Posypać rozsmarowane ziemniaki pietruszką. Po wpływem temperatury gorących ziemniaków wafle zmiękną i po chwili należy je zrolować, ostudzić i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
    Pokroić w ukośne plastry i obsmażyć boki na maśle z dodatkiem oleju.
    Podając te ziemniaki na pewno wzbudzimy przy stole zainteresowanie, komentarzy będzie dużo. Ziemniaki te podajemy jako dodatek do dań.
    Oczywiście można poeksperymentować i np. rozsmarowane ziemniaki posypać przesmażonymi np. pieczarkami czy szynką, zrolować i podać z sosem ,jako samodzielne danie. Można przed smażeniem boki posypać bułką tartą. Można posypać serem i zapiec w piekarniku.
    PS.wymiar andruta to 30cm x 30cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować