Rolowane ziemniaki z zapiekaną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na łyżce masła klarowanego przesmażamy posiekaną w drobną kostkę szynkę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Na dwóch łyżkach masła klarowanego szklimy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy mąkę tworząc zasmażkę z cebulą. Dokładamy kiszoną kapustę oraz posiekaną w drobną kostkę kapustę pekińską. Przesmażamy razem przez kilka minut a następnie podlewamy wodą tak aby zakryła kapustę i dusimy do miękkości. Jeśli kapusta jest już miękka a został nam jeszcze płyn należy nieco zwiększyć moc i gotować jeszcze chwile bez przykrycia, uważając aby kapusta się nie przypaliła. Ugotowana kapustę doprawiamy solą, obficie czarnym pieprzem i kminkiem.
Ziemniaki obieramy i zcieramy na tarce o małych oczkach. Bardzo dobrze odciskamy na sicie. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim ziemniaki. Wyciskamy do ziemniaków ząbek czosnku a następnie dodajemy kolejno przesmażone mięso, posiekane suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, spora ilość majeranku oraz sól i pieprz do smaku.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ziemniaczaną i równo rozsmarowujemy. Pieczemy w 200 stopniach C prze około 30 minut. Ciasto ziemniaczane musi z łatwością odklejać się od papieru do pieczenia. Na gorące ciasto wykładamy zasmażana kapustę i ciasto zwijamy.
Komentarze