Ziemniaki w andrucie

4.39 (153 ocen)

smaczna odmiana od tradycyjnych ziemniaków, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    20-30 dag wędzonego boczku, podgardla lub słoniny
    1 cebula
    przyprawa do ziemniaków
    wegeta
    pieprz
    2 jajka
    bułka tarta


    Wersja "na bogato"- dodajemy

    40 dkg pieczarek,
    20-30 dkg sera żółtego,
    1 cebula,
Wystaw ocenę:

4.39 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki w andrucie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Ziemniaki obrać i ugotować a następnie jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, podsmażyć i połączyć z ziemniakami. Doprawić do smaku. Ciepła masę rozsmarować na wafel i odczekać aż troch nasiąknie wtedy łatwo się zwinie i nie popęka. Zwinąć w kształtny rulon i odstawić na chwilę do wystygnięcia.
  • krok 2 2. Gotowe roladki pokroić w plastry o grubości ok. 2-4 cm.
  • krok 3 3. Każdy kawałek obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Plastry smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
  • krok 4 4. W wersji "na bogato" - pieczarki trzeba pokroić i poddusić z cebulką pokrojoną w drobna kosteczkę, doprawić. Rozsmarować na warstwie ziemniaków.
    Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po pieczarkach i gdy wafel zmięknie zwinąć w rulon.

Porady

Można podawać na zimno i na ciepło, jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub keczupem albo jako dodatek do mięsa. Ja proponuje z pieczonym udkiem w majonezie i surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować