Rollery z kurczaka

4.51 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

doskonały pomysł na obiad:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe: (Składników dałam podwójnie)
    30 dag mąki
    2 dag drożdży
    2 łyżki oleju rzepakowego
    niepełna szklanka wody
    łyżeczka cukru
    szczypta soli
    tłuszcz do formy

    Farsz:
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 cebula
    250 g pieczarek
    250 g żółtego sera
    przyprawa do kurczaka, papryka słodka, bazylia, oregano
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju

    Sos pomidorowy:
    0.5 szklanki ketchupu pikantnego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
    oregano oraz bazylia
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rollery z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rollery z kurczaka 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, drożdże, sól i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Dodajemy olej i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na pięć części.
  • Rollery z kurczaka 2. Kiedy ciasto odstawimy do wyrośnięcia przygotowujemy nadzienie. Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy.
  • Rollery z kurczaka 3. Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, możemy również je pokroić w większą kostkę, wszystko zależy od naszych upodobań i od wielkości grzybów.
  • Rollery z kurczaka 4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Studzimy.
  • Rollery z kurczaka 5. Trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Łączymy wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Rollery z kurczaka 6. Każdą z pięciu części rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, nakładamy na niego kolejno: warstwę sosu,
  • Rollery z kurczaka 7. pieczarek,
  • Rollery z kurczaka 8. mięsa
  • Rollery z kurczaka 9. oraz sera.
  • Rollery z kurczaka 10. Zwijamy płat z farszem w roladkę, zawijając boki płatu, by farsz nie wypadł. Blachę wykładamy papierem do pieczenie układamy zwinięte rollery i pieczemy przez 25 -30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
  • Rollery z kurczaka 11. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować