Roladki z polędwiczek w musztardzie francuskiej

4.5 (176 ocen)

  • 3 godz.

Super przystawka .

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,. 1 duży por,
    3 lub 2 łyżki musztardy francuskiej według uznania,
    1 łyżka płynnego miodu,
    10 plasterków wędzonego boczku,
    2 łyżki kolorowego pieprzu,
    sok z cytryny,
    olej,
    sól, pomidor i sałata do dekoracji .
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Roladki z polędwiczek w musztardzie francuskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zawijane polędwiczki 1. 1.Pory oczyścić, naciąć wzdłuż, podzielić na liście. Oczyszczone pory włożyć na 1-2 min do wrzącej lekko osolonej wody. Odcedzić , przelać na sitku wodą, dokładnie osuszyć.
    2. Polędwiczki opłukać, oczyścić z błonek.
    3. Musztardę starannie wymieszaj z miodem, łyżką soku z cytryny oraz grubo zmielonym kolorowym pieprzem, natrzyj polędwiczki . Przykryj i odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
    4. Każdą z polędwiczek owiń liśćmi pora, a następnie plasterkami boczku. Ułóż w
    natłuszczonej formie. Polędwiczki posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp., 180 st. Czas pieczenia 55 min.
    Pory najlepiej wybrać duże , aby liście były jak najszersze. Do marynaty można też dodać 2 łyżki octu balsamicznego. Liście nawijaj ciasno i tak, by mocno nachodziły na siebie.
  • Plędwiczki w porach 2. Polędwiczki zawinięte w pora

Porady

Pory najlepiej wybrać duże , aby liście były jak najszersze. Do marynaty można też dodać 2 łyżki octu balsamicznego. Liście nawijaj ciasno i tak, by mocno nachodziły na siebie. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Musztarda Polędwica wieprzowa Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować