Roladki z bakłażana z pieczarkami i serem feta w sosie pomidorowym

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Danie dość lekkie i zarazem pyszne! Idealne jako dodatek do obiadu, bądź na kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • - bakłażan
    - 8- 10 pieczarek
    - 1/2 cebuli
    - 1/2 kostki sera feta
    - puszka pomidorów
    - ząbek czosnku
    - sól, pieprz
    - bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z bakłażana z pieczarkami i serem feta w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy sos: na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojony ząbek czosnku, dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, bazylię i dusimy 10 minut na wolnym ogniu.

  • 2. Bakłażan myjemy i kroimy wzdłuż w długie cienkie paski. Każdy plaster solimy z dwóch stron i odkładamy na 15 min aby puściły sok.
  • 3. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Pieczarki obieramy i kroimy drobno i dorzucamy do cebuli. Smażymy do miękkości, doprawiamy pieprzem i dodajemy 1/2 kostki fety. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • 4. Paski bakłażana smażymy na patelni grillowej (aż się delikatnie zarumienią). Każdy pasek nadziewamy pieczarkami i zawijamy w rulon.
  • 5. Piekarnik nastawiamy na 200C. W naczyniu w którym będziemy zapiekać bakłażan wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy rulony. Przykrywamy folią i pieczemy 25-30 minut.
    Pod koniec pieczenia można posypać mozzarellą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować