Roladki serowo-orzechowe z konfiturami z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz: oba sery schłodzić. Pokroić w plastry (najlepiej
specjalnym nożem do serów).
2.Następnie sery pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Masło roztopić.
Orzechy starannie przebrać.
3.Orzechy pokroić w małe kawałki. Wsypać do serów. Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Listki oberwać, posiekać i wymieszać z serami.
4.Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wsypać do serów. Dokładnie wymieszać. Farsz podzielić na pół.
5.3 płaty ciasta ułożyć jeden na drugim. Brzegi posmarować masłem. Wzdłuż
dłuższego boku rozłożyć 1/2 farszu, zostawiając ok. 3-cm brzeg.
6.Brzeg zawinąć i docisnąć. Ciasto zwinąć w roladę. Końce założyć pod spód.
Roladę pokroić w 4 kawałki. W ten sam sposób przygotować drugą roladę.
7.Roladki ułożyć w posmarowanej masłem formie. Wierzch posmarować resztą
masła. Ewentualnie przykryć folią aluminiową. Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
8.Konfitury: pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Dodać posiekaną bazylię i czosnek. Doprawić. Wymieszać z miodem i octem. Włożyć do drugiej formy.
9.Roladki piec ok. 25 minut. Pomidory włożyć na ok. 4 minuty do piekarnika, a następnie przełożyć do rondelka i gotować, aż sok odparuje.
10.Przygotować syrop: do rondelka wlać ocet i miód, wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż połowa octu odparuje. Odstawić do schłodzenia.
11.Roladki przekroić po przekątnej na pół. Wyłożyć na talerze z konfiturami z pomidorów. Udekorować kiełkami słonecznika. Skropić syropem balsamicznym.
Komentarze