Roladki serowo-orzechowe z konfiturami z pomidorów

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Konfitury z pomidorów możemy również zastąpić żurawinowymi wymieszanymi z wanilią i cukrem

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • FARSZ:
    - ser brie: 200 gramów
    - ser z zieloną pleśnią: 150 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - natka pietruszki: 0.33 pęczka
    - czarny pieprz (ziarna): 5 sztuk
    - czosnek: 1 ząbek
    KONFITURA Z POMIDORóW:
    - czerwone i żółte pomidory: 500 gramów
    - bazylia: 0.25 pęczka
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - miód wielokwiatowy: 2 łyżki
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    CIASTO:
    - ciasto filo (6 płatów): 0.5 opakowania
    - masło: 100 gramów
    SYROP BALSAMICZNY:
    - ocet balsamiczny: 50 mililitrów
    - miód: 2 łyżki
    DO DEKORACJI:
    - kiełki słoncznika: 80 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przetwory

Roladki serowo-orzechowe z konfiturami z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz: oba sery schłodzić. Pokroić w plastry (najlepiej
    specjalnym nożem do serów).
  • krok2 2. Następnie sery pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Masło roztopić.
    Orzechy starannie przebrać.
  • krok3 3. Orzechy pokroić w małe kawałki. Wsypać do serów. Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Listki oberwać, posiekać i wymieszać z serami.
  • krok4 4. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wsypać do serów. Dokładnie wymieszać. Farsz podzielić na pół.
  • krok5 5. 3 płaty ciasta ułożyć jeden na drugim. Brzegi posmarować masłem. Wzdłuż
    dłuższego boku rozłożyć 1/2 farszu, zostawiając ok. 3-cm brzeg.
  • krok6 6. Brzeg zawinąć i docisnąć. Ciasto zwinąć w roladę. Końce założyć pod spód.
    Roladę pokroić w 4 kawałki. W ten sam sposób przygotować drugą roladę.
  • krok7 7. Roladki ułożyć w posmarowanej masłem formie. Wierzch posmarować resztą
    masła. Ewentualnie przykryć folią aluminiową. Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
  • krok8 8. Konfitury: pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Dodać posiekaną bazylię i czosnek. Doprawić. Wymieszać z miodem i octem. Włożyć do drugiej formy.
  • krok9 9. Roladki piec ok. 25 minut. Pomidory włożyć na ok. 4 minuty do piekarnika, a następnie przełożyć do rondelka i gotować, aż sok odparuje.
  • krok10 10. Przygotować syrop: do rondelka wlać ocet i miód, wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż połowa octu odparuje. Odstawić do schłodzenia.
  • krok11 11. Roladki przekroić po przekątnej na pół. Wyłożyć na talerze z konfiturami z pomidorów. Udekorować kiełkami słonecznika. Skropić syropem balsamicznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować