Pleśniak z konfiturami wiśniowymi

4.98 (177 ocen)

  • 60 min

To ciasto robię jesienią i zimą, kiedy mam świeży zapas konfitur z wiśni. Taka wersja nam najbardziej smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • foremka 20 x 29 cm<br>
    2 szkl. mąki
    250 g zimnego masła
    4 jajka (żółtka i białka osobno)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki kakao do pieczenia
    1 szkl. cukru (do piany z białek)
    1 słoiczek konfitur z wiśni lub inny ulubiony kwaskowaty dżem
Wystaw ocenę:

4.98 (177 ocen)

Pleśniak z konfiturami wiśniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 175°C.
    Mąkę z proszkiem przesiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Jedna z nich powinna być trochę większa – wyłożymy nią spód foremki.
    Jedną z dwóch mniejszych części włożyć do miski z proszkiem kakaowym i wgnieść go w ciasto.
    Każdą z trzech części zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić w lodówce. Ciasto można zrobić poprzedniego dnia. Jeśli bardzo się spieszymy, dwie mniejsze kulki ciasta można włożyć do zamrażarki na 1 godzinę, a tą większą od razu wylepić formę i poczekać na schłodzenie w zamrażarce reszty.
    Białka również przykryć i włożyć do lodówki do czasu aż będziemy ubijać pianę.
    Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką.
    Wyjąć z lodówki większą kulkę ciasta, wyłożyć nią formę, na to nałożyć cienką warstwę konfitur z wiśni i zetrzeć na nie ciemną część ciasta na tarce o dużych oczkach.
    Ubić pianę z białek, gdy jest już sztywna, stopniowo dodawać cukier i miksować dalej aż stanie się bardzo gęsta i szklista. Wyłożyć pianę na konfitury. Na pianę zetrzeć jasną część ciasta.
    Włożyć do piekarnika i piec 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować