Roladki nie muszą być nudne, można je urozmaicić dodając różne składniki. Dzisiaj do roladek dodałam żółty ser, szynkę i szpinak. Roladki wyszły pyszne.
Podałam je z ziemniakami z dodatkiem dyni i sosem grzybowym.
15 min
Dla 2 osób
Składniki:
• 1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze),
• 2 plastry ulubionej szynki,
• 2 duże plastry sera żółtego lub 4 małe,
• 2-3 ząbki czosnku,
• około 80-100g liści szpinaku,
• sól, pieprz, curry, ostra papryka,
• oliwa z oliwek,
Roladki drobiowe z serem, szynką i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy, przecinamy na pół i rozbijamy jak kotleta, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę i przyprawiamy solą, curry, ostrą papryką, polewamy odrobina oliwy. Odstawiamy do lodówki (na około 30 min, aby mięso przeszło przyprawami).
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy zgniecione 2 ząbki czosnku i chwilę podążamy, aby puściły aromat, następnie wyciągamy i drobno kroimy. Na oliwę wrzucamy szpinak i podsmażamy (ok. 2-3 min) co chwilę miesząc, wrzucamy pokrojony czosnek i odstawiamy, aby ostygł.
Na filety kładziemy po plastrze sera, szynki i szpinak. Zwijamy roladkę.
Roladkę panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Komentarze